Fires i Festes

Gener
-Cavalcada de Reis (5 de gener)
-Festa de Sant Antoni Abad (el primer cap de setmana de gener o, si coincideix amb reis, el cap de setmana següent). Aquesta festa es celebra des que es va constituïr la confraria de Sant Antoni Abad i Sant Isidre a Martorell el 1642.

Febrer
-Rua do Rio Anoia (Carnestoltes, mòbil en el calendari).

Març
-La Quadrilla (el primer diumenga després de carnestoltes). És un ball típic de Martorell, originari del segle XVIII. Segons la tradició, està inspirat en les guerres del Roselló de finals del segle XVIII i és d’influència francesa.

Abril
-Fira del Llibre (23 d’abril, Sant Jordi). Carpa de venda de llibres del Gremi de Llibreters que es posa al davant del Centre Cultural , a la Pl. de les Cultures.
-Fira de Primavera (últim cap de setmana d’abril i primera setmana de maig). Els origens de la fira es remunten al 1422. Fou instituïda per la reina Maria, esposa d’Alfons el Magnànim. Era coneguda com a Fira de Sant Marc perquè es celebrava en la diada d’aquest sant i durant els quatre dies següents. En un principi, era agrícola i ramadera. Aquest caràcter es recorda en el mercat de bestiar que encara s’inclou dins del programa d’actes.

Juny
-Festa del Corpus (mòbil en el calendari festiu). Confecció de catifes al barri de La Vila i exhibició de l’ou com balla al jardí de l’Enrajolada.
Festes de barri
-El Pla (primer cap de setmana)
-Buenos Aires (segon cap de setmana)
-Pont del Diable i Can Bros (Sant Joan, 24 de juny)

Juliol
Festes de barri
-L’Illa Santacana (primer cap de setmana)
-Can Carreres (Sant Jaume, 25 de juliol)

Agost
-Festa Major (15 i 16 d’agost). És una festa en honor de la patrona de Martorell, Santa Maria, titular de la parròquia. La festa es troba documentada des de l’any 1032 i aprofitava el parèntesi entre les feines agrícoles i de segar i la verema.

Setembre
-Diada Nacional de Catalunya (11 de setembre). Com a acte més simbòlic, a Martorell s’enlaira una senyera gegant a la muntanya de les Torretes, de 50 x 11 metres.
Festes de barri
-Font de la Mina (primer cap de setmana)
-Rosanes (tercer cap de setmana)
-Torrent de Llops (quart cap de setmana)

Octubre
-Festa de Roser (cap de setmana anterior al 7 d’octubre, dia del Roser). La festa del Roser va prendre un especial relleu a Martorell a partir de l’any 1571 arran de la victòria dels cristians a la Batalla de Lepant, on les forces de l’anomenada Lliga contra el Turc, comandades per Lluís de Recasens, senyor de Martorell, van vèncer els turcs segons la creença popular gràcies a la intervenció de la Verge del Roser, que des d’aleshores també va ser coneguda com la Verge de la Victòria.

Novembre
-Festa del Tiscar (segon diumenge). La seva celebració data de mitjan segle XVIII en honor de la Verge del Tiscar, una advocació d’origen andalús venerada a la Capella de Sant Joan de Martorell des de l’any 1751.

Desembre
-Fira de Santa Llúcia (cap de setmana posterior a Santa Llúcia, 13 de desembre). Se celebra al barri de Rosanes com a continuadora del tradicional aplec que es celebrava a l’ermita de Santa Llúcia de la Torre Bassols, anomenada també Torre de Santa Llúcia. De la festa s’en té coneixement des de mitjan segle XIX.
-Arribada del Patge Viu-Viu (Diada de Nadal i de Sant Esteve, 25 i 26 de desembre). El patge Viu-Viu és l’enviat de Ses Majestats els Reis de l’Orient i recull les cartes escrites pels infants de la població.