Itineraris Culturals

Martorell permet un ampli ventall de possibilitats per gaudir del patrimoni històric i natural. Ofereix itineraris per conèixer el municipi a peu o en bicicleta. Es troba dins la ruta del Camí de Sant Jaume, a mig camí en l’accés a la muntanya de Montserrat i entre dos rius, l’Anoia i el Llobregat. La localitat està molt bé comunicada i disposa d’estacions de FGC, Rodalies de Catalunya, i diverses línies d’autobús que la conectan amb Barcelona i les comarques del voltant. Compta amb establiments que ofereixen allotjament i restauració de qualitat.

Itinerari per la vila

Durant aquest recorregut tindrem l’oportunitat de visitar el casc antic de Martorell, anomenat també La Vila. Aquest recinte inicialment estava murallat i un dels seus accessos era pel Portal d’Anoia. En el recorregut trobem patrimoni romà, medieval, neoclàssic o modernista, cases de personatges il·lustres, i les façanes esgrafiades que li donen personalitat, com la de l’Ajuntament o la Rectoria.

Els edificis que trobarem durant el recorregut, actualment només son visitables per l’exterior,
excepte Cal Nicolau o la Capella de Sant Joan si feu el recorregut guiat. Els museus es poden
visitar concertant reservant prèviament al telèfon 93 774 22 23.

Itinerari del Esgrafiats

Martorell te gairebé un centenar de façanes decorades amb la tècnica del esgrafiat, lo quan fa que sigui un dels trets característics de la localitat. Aquest tipus de decoració s’efectua mitjançant dues capes d’arrebossat de diferent color. A través d’una plantilla puntillada s’aplica el dibuix escollit, el qual es raspa per deixar veure la capa inferior. Els tons utilitzats són majoritàriament ocres i vermells. Els motius dels dibuixos són en general al·lusius a la professió o aficions del propietari de la casa o si hi havia un negoci, hi feien referències a la seva activitat. Completaven la decoració detalls com medallons, o plantes de raïm o columnes i balconades dibuixades sobre la façana. També es habitual posar l’any de construcció de l’edifici o les inicials del propietari al capdamunt de la façana i la signatura de l’autor.

El primer esgrafiat del que es té constància es el de l’antiga confiteria “La Moderna” a la plaça de la vila 35. Esta datat al 1821 i desconeixem el nom de l’artista encara que es probable que es tractés d’un artista italià. A Martorell n’hi ha dos grans representants dels esgrafiats: Ferran Serra i Jaume Amat.

Itinerari Modernista

El creixement urbà del primer terç del segle XX està presidit per l’estètica modernista. A Martorell, els ressons de l’estil modernista arriben tardanament de la mà de Josep Ros i Ros, que va ser arquitecte municipal i que va morir a Martorell el 1951. El barri de Can Carreras ens permet fer un itinerari pels exemplars més notables