Patrimoni Cultural

Martorell pot presumir d’un patrimoni cultural extens i divers. N’és una mostra visible per al visitant els esgrafiats que embelleixen moltes façanes de les cases de La Vila. Aquesta tècnica de decoració és un dels trets característics del centre històric de Martorell.

El patrimoni martorellenc gaudeix d’un ampli elenc de figures festives, entre bestiari, gegants i capgrossos.

És destacable el ball de La Quadrilla, d’origen incert, però que estaria inspirat en els balls de saló del segle XVIII. D’altres danses pròpies de Martorell són la Polca dels gegants la Velleta i el Diable que està recollida per Joan Amades, el Valset i el Ball Nou de l’Esbart Dansaire.

En l’àmbit gastronòmic, hi ha quatre menges pròpies: el pollastre amb raïm, que està relacionat amb els orígens i la tradició vitivinícola de Martorell, la xocolata caputxina, que prové de l’època en què els caputxins vivien a l’antic Convent dels Caputxins, l’actual Museu Municipal Vicenç Ros, la coca del Tíscar i les galetes del Pont del Diable.

Tan visible i característic de Martorell com els esgrafiats és el Pont del Diable i l’arc romà, vestigi del pas de la Via Augusta, que certifiquen la vila com encreuament de camins i porta d’entrada a Barcelona. Prova de la importància del pont és la llegenda que l’envolta de la Velleta, el gat i el Diable.