Traducció no oficial gentilesa de Google

ELS TRES TOMBS

A Martorell es celebra la Festa de Sant Antoni Abat just el diumenge anterior al dia del Sant Antoni. La data prevista pel 2015 és el 10 de gener. Sant Antoni és el patró dels animals de peu rodó, cavalls, ases i porquets i per extensió del carreters, traginers i matalots de quadres.

És la festa més antiga de Martorell, ja que es va iniciar l’any 1647 amb la fundació de la confraria de Sant Antoni Abat, patró dels carreters i traginers, i de Sant Isidre, patró dels pagesos. Comencem a trobar referències escrites de la festa dels Tres Tombs a Martorell l’any 1854.

Martorell conserva tots el trets etnogràfics de la festa comuns arreu dels Països Catalans; les atxes de vent a la plaça de la vila, és el foc que acompanya els banderers a l’inici de la festa (simbolitzen les temptacions del dimoni); la presència de la tradició gastronòmica del porc, esmorzar amb botifarres i cansalada; les banderes gremials que obren la passada dels Tres Tombs i la benedicció dels animals.

Els Amics de Sant Antoni Abat és l’entitat organitzadora dels actes i compta amb un patrimoni de carros i carruatges de gran valor històric que reflecteixen la vitalitat agrícola i ramadera que tenia l’economia martorellenca. Aquesta entitat té els seus orígens en una comissió creada l’any 1968 i que, des d’aleshores ha sapigut mantenir viva i actualitzada aquesta festa centenària. El Local social dels Amics de Sant Antoni Abat, disposa d’una amplia col·lecció de carros, carruatges, tartanes, eines i estris del camp, així com un important fons documental i gràfic de la història de la festa a Martorell.