Traducció no oficial gentilesa de Google

ITINERARI MODERNISTA

L’estil modernista a Martorell es un nom, Josep Ros i Ros (Martorell 1885- 1951). Es podria dir que és l’arquitecte municipal del Baix Llobregat, ja que es va fer càrrec de diferents obres a tota la comarca sobre tot després de la Guerra Civil per reedificar alguns edificis, majoritàriament de caràcter religiós com les esglésies de El Papiol i Sant Feliu, que a partir del 2004 va passar a ser catedral.

L’arquitectura de Josep Ros i Ros, exceptuant l’eclecticisme d’algunes obres en els seus inicis, sempre es va moure entre el modernisme i el noucentisme. Va trencar amb l’arquitectura tradicional del segle XIX i, sota la influència de l’arquitecte Manuel Raspall, va introduir els nous corrents estètics a la comarca de Montserrat, si bé tardanament, i va anar progressant vers l’adopció de les línies clàssiques del noucentisme.

La seva obra a Martorell és una mostra de l’ampli ventall de la seva producció, dissenyant escultura funerària al cementiri municipal com el sepulcre de la família Bové, magatzems, les cases d’en Parellada, el cafè i el teatre d’El Progrés. També va col·laborar en el projecte de construcció de l’església parroquial de Santa Maria de Martorell juntament amb Francesc Folguera que fou ajudant de Gaudí a les obres de la Sagrada Família. L’’obra més emblemàtica de l’arquitecte a Martorell és la casa coneguda com la Torre Ros, situada al peu de la Serra de les Torretes, des de on comença el camí cap al Castell de Rosanes i la més coneguda no la trobem aquí sinó a Sant Sadurní d’ Anoia, ja que va construir les Caves Freixenet.