Traducció no oficial gentilesa de Google

ITINERARI PER LA VILA

Martorell permet un ampli ventall de possibilitats per gaudir del patrimoni històric i l’entorn natural, a peu o en bicicleta.

Es troba dins la ruta del Camí de Sant Jaume que conecta la ciutat de Barcelona amb la Muntanya de Montserrat. Disposa de bones comunicacions tant en transport privat com públic ja que te enllaç amb Barcelona, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, l’Anoia i l’Alt Penedès a través de tres estacions de FGC (Martorell-Vila, Martorell-Enllaç i Martorell-Enllaç), Rodalies de Catalunya, i diverses línies d’autobús. Compta amb establiments que ofereixen al visitant allotjament i restauració de qualitat.

El recorregut per la Vila comença a l’església de Santa Maria tot resseguint en línea recta el carrer de Francesc Santacana, la plaça de la Vila, Anselm Clavé i Pere Puig, fins a finalitzar al Pont del Diable. Si veniu en els ferrocarrils, podeu optar pel recorregut invers des de la parada Martorell-Vila. Aquest itinerari coincideix amb el camí de Sant Jaume, per això trobarem al terra les típiques petxines que senyalen el camí.En poc mes d’un kilòmetre podrem admirar diversitat d’estils arquitectònics, des de el romà del Pont del Diable, passant pel gòtic de la Casa Gausa, o la Capella de Sant Joan, el neoclassicisme de Can Nicolau, les cases modernistes al Carrer Francesc Santacana i els edificis noucentistes de la Casa de la Vila, les cases esgrafiades al Carrer Pere Puig i plaça de la Vila o el Café del Progrés.

La durada de la passejada pot oscil·lar si visitem algú dels tres museus que hi ha a la localitat. El Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis acull una mostra de les obres de l’artista martorellenc Jaume Muxart (consultar horari). L’Enrajolada-Casa Museu Santacana disposa d’ un fons eclèctic integrat per rajoles dels segles XIV a XX, peces de ceràmica, elements arquitectònics, mobiliari i pintures. Per últim, trobem el Museu Vicenç Ros ubicat a l’antic convent dels caputxins edificat al segle XVII, on podrem admirar composicions de rajoles catalanes de temàtica religiosa, plafons de caceres i un important fons etnològic. La visita a aquests dos museus son únicament guiades i requereixen concertar visita prèvia (telèfon 93 774 22 23).

En aquest itinerari podeu trobar els edificis més representatius, però no els únics. Durant tot el recorregut anireu trobant façanes esgrafiades, per lo que us recomanem que completeu el recorregut amb l’itinerari temàtic dels esgrafiats.

Descobreix els edificis més emblemàtics de la Vila de Martorell tot fent un recorregut des de la Plaça de l’Església fins al Pont del Diable.