Traducció no oficial gentilesa de Google

RIU ANOIA I SERRA DE L’ATAIX

La ruta del riu Anoia i la serra de l’Ataix ens proposa conèixer dos ambients identificadors de Martorell. Per una banda, l’entorn del riu Anoia, amb el seu bosc de ribera, el molí fariner i els horts encara productius; i per l’altra, la serra de l’Ataix, amb el seu relleu escarpat de cingles vermellosos, vistes infinites a la muntanya de Montserrat, barraques de pedra seca i les curioses torretes de comunicació.

La dificultat és mitjana, amb una distància: 8,50 Km. i una durada de 3 hores

Comencem la ruta a l’aparcament habilitat sota el pont d’Anoia i agafem el camí del Molí Fariner seguint curs amunt del riu Anoia. Caminarem fins a arribar al molí Fariner, flanquejats pels horts de l’Anoia, a la nostra dreta, i el curs del riu Anoia, a la nostra esquerra. Travessarem el riu Anoia a l’alçada del molí Fariner i ens dirigirem cap a Santa Margarida, passant primer per davant del cementiri. En aquest punt farem un gir i caminarem en paral·lel a l’AP-7 durant un centenar de metres, acompanyats per pins, àlbers i pollancres a la banda esquerra del camí.

Un cop situats a sota de l’AP-7 farem un canvi de sentit i ens enfilarem per un estret camí entre antics camps de vinya i oliveres, fa temps abandonats. Aquest sender ens portarà fins a tocar del curs del torrent de Rocafort, el qual deixarem a la nostra dreta per agafar un altre sender que ens acompanyarà pel costat dels cingles de conglomerat vermellós fins a dalt de la serra de l’Ataix.

Dalt de la serra, les  vistes al Llobregat i a la muntanya de Montserrat són espectaculars. A la serra visitarem algunes barraques de pedra seca construïdes a prop d’antics camps de vinya i oliveres. També coneixerem algunes espècies de fauna i flora del lloc.

Arribats a dalt de la serra girarem a la dreta per una pista forestal còmode i ample en direcció a les Torretes, que visitarem aprofitant per conèixer el perquè de la seva construcció i el seu funcionament. Després de veure el mirador de la torreta Griminella, començarem el descens més pronunciat fins a arribar de nou al nucli urbà de Martorell, a tocar del riu Llobregat al seu pas per l’imponent pont del Diable.

Ara ja només ens quedarà caminar pel pla entre horts i retrobant el curs del riu Anoia fins al punt de partida.